luni, 21 mai 2012

MAI, SIS şi CCCEC sunt masiv politizate. Procuratura Generală scapă de influenţa politicienilor


Nicio instituţie de forţă din Republica Moldova nu este scutită de influenţa politică. Totuşi, în cazul Procuraturii Generale sunt anumite garanţii, care micşorează riscul de presiune a politicului. Declaraţiile aparţin directorului CReDO, Sergiu Ostaf, şi au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă.
"Există diverse cercuri economice care influenţează opinia politicienilor. Astfel, instituţiile sunt politizate, există reciprocitate. În cazul Procuraturii sunt anumite garanţii. Cât priveşte Serviciul de Informaţie şi Securitate, Ministerul Afacerilor Interne şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei nu au garanţii şi sunt masiv politizate", a declarat Ostaf.
"Dacă vorbim de autonomie şi independenţă, controlul extern, poziţia sectorială şi transparenţa procesului decizional putem afirma că, în toate instituiţiile menţionate, cu excepţia Procuraturii lipsesc garanţiile de protejare, perioada de numire a conducătorului e doar de patru ani, lipsa motivelor clare pentru destituirea acestuia. Astfel, majoritatea simplă a deputaţilor poate să destituie fiecare mebru al Comisiei. Totodată,Procuratura îşi formează propriul buget, însă, celelelte instituţii nu", a adăugat Sergiu Ostaf.
Totodată directorul CReDO a menţionat că acele instituţii cum ar fi Centrul Anticorupţie, Poliţia de frontieră, trupele de Carabinieri, instituţii subordonate Executivului ar trebui să aibă un grad de protecţie şi o autonomie de funcţionare mult mai mare.
"Există un pericol substanţial din partea Guvernului de a influenţa activitatea acestor instituţii. Aceste garanţii suplimentare sunt importante, deoarece Executivul este cel care determină resursele financiare în baza cărora funcţionează aceste agenţii. Faptul că MAI intervine în cazul Guvernului şi invers, influenţează aceste agenţii şi este un factor vulnerabil important", a subliniat Sergiu Ostaf.
Menţionăm că actualul ministru de Interne, Alexei Roibu, a fost numit de PLDM, în urma partajării funcţiilor în Alianţa de guvernare, în timp ce Procuratura Generală a revenit PD. Totodată, şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a revenit democraţilor, în timp ce PL s-a ales cu Serviciul de Informații și Securitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu