miercuri, 23 mai 2012


Foto: basarabeni.ro
Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, face apel către societate în vedereaapărării drepturilor minorităţilor etnice din Republica Moldova. Potrivit oficialului, atât pe timpul guvernării comuniste, cât şi acum,drepturile persoanelor vorbitoare de limbă rusă sunt limitate. Mai mult, acesta propune organizarea unei mişcări ce va apăra drepturile şi interesele minorităţilor naţionale din ţară.
"În ţară trăiesc oameni care îşi respectă toate obligaţiunile, iar drepturile lor sunt încălcate. Au fost adoptate foarte multe legi împotriva vorbitorilor de limbă rusă. De asemenea, au fost închise mai multe şcoli cu predare în limba rusă", a declarat Formuzal.
În acest context, başcanul a îndemnat cetăţenii cărora le-au fost încălcate drepturile să se unească, formând mişcări sociale, pentru a nu admite acest lucru pe viitor. Totodată, Formuzal a menţionat că limba rusă ar trebui să fie declarată a doua limbă de stat.
"În aceste condiţii, acei cetăţeni a căror drepturi au fost încălcate, ar trebui să se unească. Noi trebuie să opunem rezistenţă, să răspundem oamenilor care se uită la Moldova ca la un proiect temporar. Noi o să ne luptăm pentru drepturile noastre", a precizat Mihail Formuzal.
Potrivit oficialului, "Organizaţia Obştească" ar trebui să aibă anumite funcţii: monitorizarea respectării drepturilor minorităţilor etnice în Republica Moldova şi asigurarea respectării drepturilor constituţionale a tuturor cetăţenilor.
P.S. Cel mai straniu fapt e ca Gagauzul at nu sae in apararea culturi gagauze ci a celei ruse. Intrebarea mea e urmatoarea el apara interesele Ggauziei sau a cui ???

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu